czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Danie to można podać na kolację, ale doskonale sprawdzi się też podczas wielkanocnego śniadania.

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

 

  • 30dag białej fasoli Jaś,
  • 6 białych kiełbasek,
  • listek laurowy,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • 1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka przyprawy np. Kucharek.

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Ugotowaną fasolę ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Na fasoli ułozyc kiełbaski, lekko wcisnąć
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Do połowy wywaru dodać koncentrat wymieszać
Biała kiełbasa zapiekana z fasolą
Danie zalać wywarem piec ok. 25min w 160st