andzia13

andzia13

Kucharz
[Przepisów: 7]

Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką

 

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatki:
  • 2 budynie brzoskwiniowe
  • 1 litr mleka
  • puszka brzoskwiń
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki proszku kisielowego (morelowego)

 

 

Sposób przygotowania:

Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką
Biszkopt; Białka ubić na sztywną pianę, następnie kolejno dodawać cukier, po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem. Gotowe ciasto wylać do blaszki (25x28cm) i upiec na złoty kolor. Wykończenie: Obydwa budynie ugotować w mleku według przepisu na opakowaniu i jeszcze gorący wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Brzoskwinie odsączyć z soku, pokroić w kostkę i rozsypać na budyniu. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodać proszek kisielowy. Gotową pianę wyłożyć na brzoskwinie i całość wstawić jeszcze do gorącego piekarnika na około 15-29 minut.
Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką
Etap 1
Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką
Etap 2
Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką
Etap 3
Budyniowiec z brzoskwiniami i pianką
Etap 4