dekerka

dekerka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

chińska zupa węża słodko kwaśnego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna zupa słodko-kwaśna

chińska zupa węża słodko kwaśnego

Składniki:

chińska zupa węża słodko kwaśnego

 

  • 2 filety z kurczaka

 

  • 4 łyżki oliwy

 

 

  • 2 łyżki sosu sojowego tao tao

 

  • 1 łyżka czerwonego octu winnego

 

 

 

  • 1 litr rosołu

 

  • 1 papryczka chilli

 

  • 1 cebula

 

  • 2 marchewki

 

  • 15 dag bambusa

 

  • 15 dag kiełków soi

 

 

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

 

 

 

  • makaron ryżowy tao tao

Sposób przygotowania:

chińska zupa węża słodko kwaśnego
Mięso pokrój w kostkę.
Przygotuj marynatę z oliwy, oleju sezamowego, imbiru, pieprzu, czosnku, sosu sojowego i jednej łyżeczki octu. Zanurz mięso w marynacie i odstaw na jakiś czas.
Grzyby namocz, a potem pokrój w paski. Marchew posiekaj w cienkie paseczki, cebulę w kostkę, chili pokrój na drobne kawałki.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ceblę, marchewkę i chilli. Smaż przez kilka minut, dorzuć bambus i soję, a potem kurczaka. Następnie zalej całość rosołem, dodaj grzyby razem z wodą z ich moczenia, dopraw solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Wrzuć makaron ryżowy tao tao. Smacznego:)