SUPERPRZEPIS

Chleb orkiszowy

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Chleb orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Zapraszam na domowy chlebuś :)

Składniki:

Chleb orkiszowy

 

  • 1/2 kilograma mieszanki chleba orkiszowego pełnoziarnistego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

 

  • oraz:
  • odrobina oliwy/oleju do wysmarowania blachy
  • mąka razowa/otręby do obsypania blachy
  • woda do spryskania

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy
Drożdże rozcieramy na papkę z cukrem, dodajemy 1/3 szklanki wody i 1 łyżkę mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę przesypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i wodę - mieszamy drewnianą łyżką.

Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy z miski ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.

Następnie zagniatamy ciasto i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej mąką, spryskujemy wodą i posypujemy sezamem lub innym dodatkiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Od czasu do czasu spryskujemy chleb wodą.

Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Piec w 220 stopniach przez około 40 minut.

Smacznego :)
Chleb orkiszowy
Drożdże mieszamy z wodą cukrem i mąką i odstawiamy do wyrośnięcia
Chleb orkiszowy
Mąkę przesypujemy do miski i wsypujemy dodatki
Chleb orkiszowy
Do mąki dodajemy wodę i zaczyn i zagniatamy
Chleb orkiszowy
Wyrośnięte ciasto spryskujemy wodą i pieczemy :)