p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Czerwone pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Czerwone pesto, czyli tzw. pesto alla siciliana

Czerwone pesto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czerwone pesto

 

  • 15 liści bazylia,
  • 2 łyżki ser grecki tarty,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 2 łyżki mieszanka ziaren,
  • 3 łyżki oliwa z oliwek extra vergine,
  • 10 szt suszone pomidorów z zalewy ol,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Czerwone pesto
Etapy przygotowania pesto:
Umytą i osuszoną bazylię miksujemy ze świeżym startym serem greckim, solą, mieszanką ziaren (słonecznika, siemienia lnianego, sezamu) i czosnkiem, oraz suszonymi pomidorami z zalewy oliwnej.
Wlewamy po trochu oliwę dalej miksując. Sos będzie gotowy, gdy wszystko utworzy jednolitą masę.
To pesto czerwone pesto, tak zwane pesto alla siciliana, które zawiera suszone pomidory.
Ten gęsty, aromatyczny i doskonały w smaku sos serwowany jest do chleba, makaronu lub sałaty. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia robi się gorzka w smaku.
Czerwone pesto
wszystkie składniki
Czerwone pesto
Etap 2
Czerwone pesto
Etap 3

Tagi:

sery tarta ser