karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Domowa czekolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Doskonała czekolada domowej roboty

Domowa czekolada

Składniki:

Domowa czekolada

 

  • 1/2 kostki masła
  • 1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietany słodkiej 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • Opcjonalnie: orzechy, rodzynki, trochę wanilii

Sposób przygotowania:

Domowa czekolada
W rondelku z grubym dnem rozpuszczamy śmietanę (mleko), cukier puder i kakao. Doprowadzamy do zagotowania i zestawiamy z ognia. Wówczas dodajemy mleko w proszku i energicznie mieszamy tak, by masa zrobiła się jednolita. Na koniec można dodać orzechy, rodzynki lub wanilię (słowem co, kto lubi/ jeśli rodzynki to uprzednio namoczone w wodzie). Wykładamy masę, np, do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Pozostawiamy do ostudzenia i stwardnienia. Kroimy w kwadraciki.
Smacznego :)