Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Domowe masło orzechowe 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i zdrowe domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe masło orzechowe 2

 

  • 400 g orzechów ziemnych niesolonych
  • odrobina soli
  • (mogą być orzechy solone - wtedy pomijamy dodatek soli)

Sposób przygotowania:

Domowe masło orzechowe 2
Aby orzechy miały intensywniejszy aromat, prażymy je chwilę na rozgrzanej patelni lub piekarniku, cały czas mieszając (żeby się nie przypaliły).



Orzechy wsypujemy o malaksera i rozdrabniamy (tym sposobem ułatwimy zadanie blenderowi ręcznemu)


  • Jeśli mamy małą misę - orzechy wrzucamy partiami,

  • Jeśli nie mamy misy - orzechy siekamy nożem,


Następnie blendujemy orzechy na gładką masę.

(robiłam 2 przerwy, aby nie spalić silnika).



Na koniec odrobinę solimy i dokładnie mieszamy.



Smacznego :)
Domowe masło orzechowe 2
orzechy chwilę prażymy na rozgrzanej patelni lub piekarniku
Domowe masło orzechowe 2
Orzechy rozdrabniamy w malakserze lub nożem
Domowe masło orzechowe 2
Następnie orzechy blendujemy na gładką masę
Domowe masło orzechowe 2
Na końcu odrobinę solimy i dokładnie mieszamy