anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Grissini z boczkiem i cebulą

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne grissini z cebulką i boczkiem:)

Grissini z boczkiem i cebulą

Składniki:

Grissini z boczkiem i cebulą

 

  • 2 szklanki mąki (2x po 250 gram)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 gram drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dkg miękkiego smalcu
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 3 cebule
  • 15 dkg wędzonego boczku

 

 

Sposób przygotowania:

Grissini z boczkiem i cebulą
Mąkę przesiać,wymieszać z solą,zrobić dołek. Drobno rozkruszone drożdże wymieszać z ciepłą wodą,wlać do dołka,posypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min.W tym czasie pokroić drobniutko boczek i cebulę,zeszklić wszystko na patelni na smalcu(około 7 min)wystudzić. Dodać cebulę do mąki i drożdży,oraz oliwę,zagniatać ręką jak ciasto na kluski,aż poczujemy że ciasto nam rośnie w ręku.Ewentualnie dodać odrobinę wody,lub jak będzie za rzadkie podsypać mąką.Gotowe ciasto odstawić na 15 min. Formować paluchy lub małe bułeczki,posmarować mlekiem i posypać kminkiem, makiem lub sezamem. Piec 20-25 min w 180 st C z termoobiegiem. Smacznego..