Jabłecznik królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny jabłecznik królewski ..

Jabłecznik królewski

Składniki:

Jabłecznik królewski

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • niepełna szklanka cukru

 

  • Masa jabłkowa
  • słoiki 0,5 l jabłek utartych na tarce. Ja dałam jabłka zabarwione sokiem z aroni.
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżkę żelatyny

 

  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie waniliowe
  • Cukier tyle ile pisze na opakowaniu budyni
  • 2 kostki margaryny lub masła

 

  • Masa kokosowa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Jabłecznik królewski
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier dalej ubijać. Dodać proszek do pieczenia i mąkę. Wyrobić mikserek. Piec w temperaturze 180^C 15 min.

Masa jabłkowa.
Jabłka włożyć do garnka ugotować dodać sypką galaretkę i żelatynę dalej gotując wymieszać. Wystudzić. Wylać na biszkopt.

Masa budyniowa:
Ugotawać budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić.
Zmiksować z margaryną lub masłem. Wyłożyć na masę jabłkową.

Masa kokosowa:
Margarynę rozpuścić na patelni. dodać cukier i wiórki kokosowe. Smażyć do uzyskania złotego koloru. wyłożyć równomiernie na masę budyniową.
Wstawić na noc do lodówki.
Smacznego.