amie7

amie7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 7]

Jajka a'la Szkocja

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Potrawa inspirowana kuchnią szkocką. Jajka mogą być podawane na ciepło jako samodzielne danie lub na zimno jako przystawka.

Jajka a'la Szkocja

Składniki:

Jajka a'la Szkocja

 

  • 6 jajek
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub z indyka)
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka świeżego posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Jajka a'la Szkocja
Jajka gotujemy na miękko (3 minuty) lub na twardo (6 minut) - do dania na ciepło bardziej pasują jajka gotowane na miękko, natomiast jeśli to ma być przystawka na zimno, lepiej sprawdzą się jajka ugotowane na twardo. Mięso zmielić, dodać zioła i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jajko obtoczyć w mące a następnie dokładnie oblepić masą mięsną.Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju do momentu aż mięso będzie usmażone i nabierze ładnego złotego koloru. Podawać np. z frytkami, sosami lub świeżymi warzywami.