Jak parzyć, podawać i pić kawę?

  • 10

Sposób picia kawy to element stylu życia. To, jaką kawę pijemy, w jaki sposób ją parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz indywidualne upodobania.

         
ocena: 3/5 głosów: 3
Jak parzyć, podawać i pić kawę?
Istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.

Jak parzyć, podawać i pić Espresso?


Amatorzy małej, mocnej kawy, dobrze wiedzą, że sekret tego napoju tkwi w sposobie jego przyrządzania. Mniej wtajemniczonym podpowiadamy, że espresso najlepiej zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, gdzie strumień gorącej wody, pod wysokim ciśnieniem, przepuszczany jest przez kawę. Aromatyczne espresso zaparzone koniecznie ze świeżo zmielonej kawy, serwujemy w małej, ogrzanej przed podaniem filiżance o pojemności ok. 70ml. Naczynie wypełniamy tylko do połowy. Filiżanka powinna być mała, biała i najlepiej porcelanowa. Biel pięknie podkreśli ciemny kolor kawowego naparu. W sklepach znajdziesz obecnie wiele pięknych filiżanek, które umilą rytuał picia espresso. Możesz wybrać np. elegancką filiżankę z kolekcji Vienna Gold, marki Villa Italia. Taką małą czarną możemy pić zarówno z cukrem, jak i gorzką. Można również dodać plasterek cytryny.

Jak parzyć, podawać i pić cappuccino?


Prawdziwe włoskie cappuccino składa się z równych proporcji aromatycznego espresso, ciepłego mleka i pianki. Ta ostatnia pełni tu szczególnie ważną rolę. Powinna być na tyle sztywna, by utworzyć na kawie kopułkę, którą możemy posypać zarówno szczyptą czekolady lub kakao, jak również wiórkami kokosowymi albo cynamonem. Cappuccino podajemy w większej, najlepiej jasnej filiżance. Powinna mieć ona większą pojemność niż naczynie do espresso, czyli 150 do 200 ml i powinna być wykonana z porcelany o grubych ściankach. Tym włoskim specjałem można delektować się spożywając go np. w niezwykle szykownej filiżance z kolekcji Grain, marki Villa Italia. Tak podane cappucino z pewnością zachwyci amatorów popołudniowego małego "co nieco".

Jak parzyć, podawać i pić Cafe Latte?


Łączy w sobie w łagodny smak mleka i moc kawy. Dzięki swej delikatności jest idealną propozycją na letnie popołudnie lub wieczór. Do przyrządzenia wybornej Cafe Latte potrzebujesz 1/3 porcji kawy espresso i 2/3 spienionego mleka. Mleko należy spienić za pomocą specjalnej końcówki w ekspresie lub ręcznych przyrządów do spieniania mleka. Przygotowując mleko, pamiętaj o dwóch zasadach. Mleko musi mieć co najmniej 2% tłuszczu - tylko wtedy uda Ci się je spienić. Po drugie musisz uważać, aby mleko się nie podgrzało. Mleko ma być spienione, a nie zagotowane. Teraz wystarczy przelać espresso do szklanki, dodać spienione mleko i już możesz delektować się łagodnym smakiem Cafe Latte.

Kawa od wieków urzeka swoim smakiem i aromatem. Poświęć chwile na dobór odpowiedniej filiżanki, szklanki oraz kawowych dodatków i chłoń kawową przyjemność wszystkimi zmysłami.