Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Klops z botwiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gotowany na parze klops z dodatkiem posiekanej botwiny.

Klops z botwiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Klops z botwiną

 

  • 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek botwiny

Sposób przygotowania:

Klops z botwiną
Do mięsa (ja użyłam szynki wieprzowej) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie, pieprz i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać. Botwinę umyć, lekko osuszyć i posiekać (liście i łodygi), dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie, uformować duży klops, spłaszczyć go i ułożyć na kawałku folii aluminiowej. Folią zawinąć mięso, mocno ponakłuwać nożem i ułożyć w garnku do gotowania na parze. Gotować na parze ok. 25 minut. Ugotowany klops odwinąć z folii i podzielić na porcje.
Klops z botwiną
Mięso mielone wymieszane z cebulą czosnkiem jajkiem i przyprawami.
Klops z botwiną
Posiekane liście i łodygi botwiny dodane do mięsa.
Klops z botwiną
Klops uformowany z mięsnej masy ułożony na folii aluminiowej.
Klops z botwiną
Mięso zawinięte w folię ułożone w garnku do gotowania na parze.