misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Słodkie przetwory Michaeli

Konfitura figowo-jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała konfitura smażona w sposób tradycyjny jako dodatek do herbaty albo ciasteczek...

Konfitura figowo-jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Konfitura figowo-jabłkowa

 

  • 1 ½ kg kwaskowych jabłek
  • 16 fig
  • 200 ml soku jabłkowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 600 g cukru

 

Sposób przygotowania:

Konfitura figowo-jabłkowa
Figi myjemy i kroimy w kostkę odrzucając nadpsute części.

Jabłka myjemy obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Szatkujemy (kroimy) w cieniutkie plasterki. Potrzebujemy 1kg poszatkowanych jabłek.

Sok jabłkowy (najlepiej świeżo przygotowany) wlewamy do dużego szerokiego garnka i dodajemy cukier, gotujemy syrop. Do gorącego syropu wsypujemy poszatkowane jabłka, mieszamy ciągle podgrzewając. Dodajemy pokrojone figi oraz wlewamy sok z cytryny, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ciągle mieszając ok. 25 minut. Konfitura musi być gęsta a jabłka szkliste, całość nabiera różowego koloru.

I. Studzimy. Przekładamy do słoików typu twist-off , zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Pasteryzując słoiki możemy je przechowywać bardzo długo.

II. Konfiturę od razu po przygotowaniu przełożyć do słoików, odwrócić do góry dnem na 15 minut. Potem odwracamy słoiki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

SMACZNEGO!
Konfitura figowo-jabłkowa
z soku jabłkowego i cukru gotujemy syrop...
Konfitura figowo-jabłkowa
do syropu wsypujemy jabłka a później figi...
Konfitura figowo-jabłkowa
na wolnym ogniu gotujemy konfiturę cały czas mieszając...
Konfitura figowo-jabłkowa
gotowa konfitura na szkliste jabłka i zmniejszyła objetość oraz ma różowy kolor...