mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Konfitura malinowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały smak malin zamknięty w konfiturze :)

Konfitura malinowa

Składniki:

Konfitura malinowa

 

  • 500 g malin
  • 1/2 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Konfitura malinowa
Słoiczki parzę gorącą wodą, dokładnie osuszam. Podobnie przygotowuję zakrętki, parzę i osuszam.
Maliny przez chwilę zamaczam w wodzie. Osączam na sicie, następnie w misce zasypuję cukrem i lekko rozgniatam, pozostawiam na kilka godzin aby puściły sok im więcej tym lepiej. Przelewam do rondla i gotuję tak długo aż się rozgotują, następnie przelewam do wcześniej przygotowanych słoiczków dobrze zakręcam, aż chwycą. Przechowuję w spiżarni.
Taka konfitura smakuję najlepiej z herbatą lub naleśnikami i pancakes'ami.