Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i zdrowe kotleciki wegetariańskie

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

 

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (+ 1 szklanka wody)
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy/oleju

 

  • Panierka:
  • 1 jajo
  • otręby żytnie

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
Dzień wcześniej płuczemy ziarna ciecierzycy, zalewamy świeżą wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (około 40 minut), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.



Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.



Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.



Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.



Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut



Podałam z pieczonymi szparagami i sosem z awokado.



Smacznego :)
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
na patelnię wlewamy oliwę i podsmarzamy pokrojoną cebulę
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy na gładką masę
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
Do masy dodajemy posiekaną natkę i przyprawy
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
Kotleciki formujemy i panierujemy i układamy na blaszce