mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kulicz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kulicz to tradycyjna rosyjska baba paschalna, pieczona na Wielkanoc

Kulicz

Składniki:

Kulicz

 

Sposób przygotowania:

Kulicz
Całe jajka i żółtka mieszam z cukrem i dobrze ubijam. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzewam (do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże mieszam z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodaję masę jajeczną. Uzyskaną masę postawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodaję partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokładnie wyrabiam ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodaję rodzynki. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, przekładam do dużej formy (25 cm x 40 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub okruchami ciastek. Gdy baba podrośnie do 3/4 wysokości formy, smaruję ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiam do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut w zależności od wielkości formy).
Ostudzoną babę można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Tagi:

jajko jajka