kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Lody makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jak już podjadać to bez konserwantów!

Lody makowe

Składniki:

Lody makowe

 

  • 6 żółtek
  • 375 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka miodu
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki płaskie masy makowej z puszki

Sposób przygotowania:

Lody makowe
Żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej (nad garnkiem z wrzącą wodą stawiamy mniejszy z żółtkami)-nie nagrzewać za mocno bo się zetnie!Ubijamy śmietanę na sztywno.Do żółtek dodajemy mak oraz miód.Delikatnie mieszamy.Dodajemy śmietanę i znów lekko mieszamy.Wykładamy masę do foremki, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do zamrażalnika na 3 godziny.Smacznego!

Tagi:

lody