Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i zdrowe ciasto drożdżowe z rabarbarem ;)

Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem

 

  • Ciasto drożdżowe (duża blacha)
  • 500 g rabarbaru
  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (500 g)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 25 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Jaja ubijamy z połową cukru na puszystą masę.

Mleko wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - ma być ciepłe a nie gorące!, rozpuszczamy w nim masło.



W dużej misce drożdże rozcieramy z resztą cukru, stopniowo dodajemy jaja, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę z odrobiną soli. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypać mąki).



Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).



W międzyczasie robimy kruszonkę: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płatki, miód, ekstrakt i mniejsze kawałki masła. Rozcieramy palcami, aż powstanie kruche sypiące się ciasto. Wkładamy do lodówki.



Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (0,5 - 1 cm).



Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i zagniatamy, delikatnie rozciągamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy wodą, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.



Gdy wyrośnie układamy na cieście rabarbar, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.



Piec w 180 stopniach przez około 40 minut.



Ciasto wyciągamy z blachy i studzimy na kratce.



Smacznego :)
Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Do rozpuszczonych drożdży dodajemy jaja mleko i olej
Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Następnie stopniowo dodajemy mąkię i mieszamy
Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Dokładnie mieszamy i wyrabiamy elastyczne ciasto
Orkiszowy drożdżowiec z rabarbarem
Ciasto przekładamy na blachę i układamy rabarbar i kruszonkę