Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Papryka z mięsem i kaszą jaglaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pokochałam kaszę jaglaną . Mogła bym ją teraz używać do wszystkiego.

Papryka z mięsem i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z mięsem i kaszą jaglaną

 

  • 4 duże papryki
  • 12,5 dag mięsa mielonego z indyka
  • 7 dag mięsa mielonego wołowego( tzw. tatarowe pół standartowego opakowania )
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki usiekanego koperku
  • maggi w płynie
  • ok. 1 litra wody
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego

 

  • Opcjonalnie :
  • śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
  • mąka do zagęszczenia sosu ( 2-3 łyżki )

 

Sposób przygotowania:

Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Ściąć góry z papryk , usunąć gniazda nasienne . Kaszę wypłukać kilka razy w zimnej wodzie . Zalać wrzątkiem - zamieszać i zlać wodę. Zagotować w garnuszku szklankę osolonej wody i wrzucić kaszę. Gotować na bardzo małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę. Cebule drobno usiekać i zeszklić na oleju . Wymieszać mięso, ryż , cebulę ,cebulę prażoną , koper . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi . Nałożyć farsz w papryki i ułożyć je na dnie garnka o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu . Wlać wodę ( papryki mają być prawie zakryte ). Gotować na średnim gazie 30 minut. Ostrożnie wyjąć papryki na talerz ( uważać by nie popękały ). Do wywaru dodać przecier pomidorowy . Doprawić sos do smaku. Jeśli lubimy można rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał. Dolać śmietankę . Podawać papryki same w sosie , z pieczywem lub ziemniakami zależy jak kto lubi .
Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Ściąć wierzchy z papryk i usunąć gniazda nasienne
Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Wymieszać ugotowaną kaszę z usmażoną cebulką - miesem i przyprawami
Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Nadziać papryki farszem i przykryć odcietymi wierzchami ( po usunieciu łodyżki
Papryka z mięsem i kaszą jaglaną
Papryki umieścić w garnku -zalać wodą i dusić - potem delikatnie wyjąć - zrobic sos - włozyc papryki i jeszcze dodusić