Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Parowańce nadziane truskawką i czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Parowańce nadziane truskawką i czekoladą to pyszne danie kojarzące się z latem.

Parowańce nadziane truskawką i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Parowańce nadziane truskawką i czekoladą

 

  • Kluski na parze: (14 małych sztuk + mała drożdżówka)

 

  • 500 g białej mąki orkiszowej - typ 700
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (dla dzieci bez ekstraktu)
  • szczypta soli
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

 

  • Nadzienie:
  • kilka truskawek średniej wielkości
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 70%

 

  • Sos truskawkowy:
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 500g truskawek
  • (możemy użyć dowolnych owoców)

Sposób przygotowania:

Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
W mniejszej misce rozcieramy drożdże z cukrem dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.



Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztrzepane jajo z solą, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypujemy odrobinę mąki).



Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).



W międzyczasie robimy sos:



Truskawki myjemy, osuszamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy - odstawiamy do lodówki (jeśli chcemy zimny sos).



Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i krótko zagniatamy, delikatnie rozciągamy i szklanką wykrawamy kółka.



Każde kółko rozciągamy dłonią i układamy na środku 1 truskawkę lub połamaną kostkę czekolady i formujemy na kształt pączka.



Uformowane kluchy układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut.



Gdy wyrosną układamy je w naczyniu na parę i parujemy około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości).



Gotowe parowańce podajemy z ulubionym sosem owocowym.



Smacznego :)
Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
Ciasto delikatnie rozciągamy i wykrawamy kółka
Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
Kółko rozciągamy i układamy na środku czekoladę lub truskawkę
Parowańce nadziane truskawką i czekoladą
Uformowane kluchy układamy na blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia