Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Patisony nadziewane mięsem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Patisony nadziewane farszem z mięsa, ryżu i pieczarek są wyśmienite.

Patisony nadziewane mięsem i pieczarkami

Składniki:

Patisony nadziewane mięsem i pieczarkami

 

  • 2 patisony
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól
  • ser zółty
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
  • 20 dag pieczarek
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Patisony nadziewane mięsem i pieczarkami
Patisony umyć, odciąć górną część, łyżką usunąć miąższ. Włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na pół miękko. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć pokrojone mięso i posiekaną cebulę, podsmażyć. Następnie dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut. Połączyć z ketchupem, ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić patisony, posypać startym żółtym serem, przykryć odciętym kawałkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 180-190 stopni około 15 minut.