kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pianka czekoladowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszna pianka o smaku czekoladowym.

Pianka czekoladowa

Składniki:

Pianka czekoladowa

 

  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 białka
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • skórka starta 1/4 pomarańczy
  • 1 szklanka bitej śmietany
  • kilka wiśni kandyzowanych (lub wisienki w spirytusie :) )

Sposób przygotowania:

Pianka czekoladowa
Czekoladę topimy razem z masłem w kąpieli wodnej.Wbijamy żółtka i ucieramy (nie może być za bardzo gorące aby się nie ścięły).Białka ubijamy z sola na bardzo sztywną pianę.Do czekolady dodajemy cukier puder, skórkę pomarańczy i mieszamy.Dodajemy piane z białek i mieszamy łyżką póki składniki się całkiem nie połączą.Nakładamy czekoladę do pucharków i wkładamy do lodówki na 2 godziny.Dekorujemy bitą śmietaną i wisienkami.Podajemy schłodzone.Smacznego!

Tagi:

czekolada