jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pięć smaków, pięć kolorów na waflu Good Food to inspirowane orientem, zdrowe i smaczne danie.

Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food

 

  • Na 2 porcje:
  • 4 wafle ryżowe extra cieńkie GOOD FOOD
  • 1 biała rzodkiew (1/4 sopla)
  • kilkanaście strączków groszka cukrowego
  • 8 suszonych moreli
  • 2 płaty glonów do suschi
  • 2 niewielkie marchewki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki cytrynowej
  • sok z cytryny (1 łyżka)
  • szczypta imbiru
  • sól morska do smaku
  • Sos: 1 łyżka tofu
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1 łyżka japońskiego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food
Obieramy warzywa i kroimy je (rzodkiew i marchew w cieńkie słupki, groszek i morele w skośne paseczki).Dodajemy miód, sok z cytryny, skórke cytrynową i imbir. Doprawoamy solą do smaku. Płaty glonów prażymy kilkadziesiąt sekund na suchej patelni, przecinamy każdy na 4 paski. Układamy je na surówce, nakrywamy pokrywką i odstawiamy na ok 20 minut, by warzywa zmiękły troszeczkę, a glony nabrały wilgoci z surówki. W tym czasie przygotowujemy sos: Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, wkładamy do słoiczka z zakrętką. Ddajemy pozostałe składniki sosu i wstrząsamy ,aż składniki dokładnie się połączą. Na kazdym waflu układamy po 2 paski glonów na krzyż, na środku układamy porcję surówki, polewamy łyżeczką sosu, zakładamy paski glonów (jak na zdjeciu), na górze układamy jeszcze odrobinę surówki która również polewamy sosem. Podajemy po 2 wafle na talerzu.
Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food
Glony + warzywa = Good Food
Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food
smacznego!
Pięć smaków, pięć kolorów z Good Food
:)

Tagi:

sosy