p.ziemichod

p.ziemichod

Szef Kuchni
[Przepisów: 6]

Pigwówka – nalewka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nalewka z pigwy doskonale rozgrzewa i poprawia humor w jesienne wieczory.

Pigwówka – nalewka z pigwy

Składniki:

Pigwówka – nalewka z pigwy

 

  • Kilogram drobno posiekanych owoców pigwy,
  • Szklanka cukru,
  • 4 łyżki miodu lipowego lub akacjowego,
  • Sok z połówki pomarańczy,
  • skórka pomarańczowa,
  • 50 ml rumu,
  • Litr wódki.

 

Sposób przygotowania:

Pigwówka – nalewka z pigwy

Drobno posiekane owoce wrzucić do słoja, zalać wódką i odstawić na miesiąc. Nalewkę należy przefiltrować do butelek, na pokrojone w słoju owoce nasypać cukier, trzymając je w ciepłym miejscu, codziennie mieszając, aż uzyskamy syrop. Po miesiącu nalewkę należy połączyć z syropem dodając miód, niewielki skrawek skórki pomarańczy i pozostałe składniki. Całość powinna macerować się jeszcze przez dwa  tygodnie, potem nalewkę należy dokładnie przefiltrować i dojrzewać jeszcze minimum dwa miesiące.

Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj to