3 przepisy na sosy do szparagów

  • 1

Sezon na szparagi rozpoczęty, warto więc to wykorzystać i przygotować je z pysznymi sosami. Dziś polecamy: klasyczny beszamelowy, holenderski i winegret.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
3 przepisy na sosy do szparagów

Klasyczny sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • szklanka śmietany
  • 30 g parmezanu
  • 2 żółtka
  • sól
Rozpuść na patelni masło i wymieszaj z mąką, tak by nie było grudek. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj śmietanę oraz starty parmezan. Przed podaniem rozprowadź z roztrzepanymi żółtkami.
 

Sos holenderski do szparagów

  • 70 g masła
  • 50 g mąki
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 żółtka
  • cytryna
  • sól
 

Rozpuść na patelni masło, dodaj mąkę, podsmaż na złot y kolor. Stopniowo dolewaj bulion.Gotowy sos powoli dodaj do wymieszanych żółtek z cytryną.
 

Francuski sos winegret na ostro

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki czerwonego wina
  • 20 g musztardy
  • 2 łyżki kaparów lub drobno posiekanych korniszonów
  • 10 g cukru
  • sól
 
Utrzyj żółtka, oliwę i cytrynę. Dodaj czerwone wino, musztardę, kapary. Wymieszaj, dopraw solą i cukrem do smaku.

              szparagi

Jak podawać szparagi?


Gdy już mamy gotowe sosy, wystarczy jedynie ugotować szparagi w osolonej wodzie lub na parze i podawać.

Szparagi najsmaczniejsze są gotowane w wodzie bądź na parze. Bez żadnych dodatków są chrupiące i soczyste. Idealnie komponują się również podane z bułką tartą, która to jest podsmażona na maśle. Skropione sokiem z cytryny działają niczym afrodyzjak.
 
Osoby, które cierpią na dnę moczanową lub kamienie nerkowe powinny unikać jedzenia szparagów. Ze względu na dużą ilość puryn, w organizmie człowieka gromadzi się wiele kwasu moczanowego. To właśnie jest szkodliwe dla osób z tymi dwiema chorobami. Szparagów powinny także unikać osoby, które mają problem z wypróżnianiem, ponieważ warzywo to może powodować wzdęcia.
 
Szparagi zawierają duże ilości kwasu foliowego. Kwas ten obniża ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u dziecka do minimum. Dlatego zaleca się kobietom w ciąży spożywanie szparagów. Co więcej, zaspokajają zapotrzebowanie na składniki mineralne oraz witaminy, które w trakcie ciąży są niezbędne. To samo się tyczy kobiet, które karmią piersią. Badania dowodzą, że jedzenie szparagów pomaga uzupełnić niedobory wapnia. Wapń z kolei to pierwiastek, który dla prawidłowego rozwoju dziecka jest praktycznie niezbędny.
Po spożyciu szparagów można zauważyć, że mocz ma nieprzyjemny zapach. Nie ma się jednak czym martwić. Rozkład substancji zawartych w szparagach powoduje charakterystyczne zapachy. Są one wydzielane przez większość osób, które spożywają szparagi. Tylko niektórzy jednak są w stanie je wyczuć.

               szparagi
 
Zaletą szparagów jest na pewno to, że są lekkostrawne i niskokaloryczne. Szparagi są zdrowe i naprawdę bardzo pyszne, ale sezonowe. Wiosną na rynku to właśnie szparagi będą jednym z pierwszych warzyw, które pojawią się na straganach. 
 
Ze szparagów białych i zielonych można wykonać praktycznie wszystkie dania, jakie podpowiada nam wyobraźnia. Należy tylko pamiętać, żeby białe szparagi obierać całe. Nie można zapomnieć o odłamywaniu twardych końców. Dlaczego? Niestety są one łykowate i ciężko się je spożywa. Mogą posłużyć do innego dnia, a mianowicie do przygotowania zupy szparagowej. 
 
Zielone szparagi z kolei obiera się albo na samych końcach albo po długości. Je można już zostawić w całości. Jeżeli wyczujemy, że jakaś końcówka jest twarda, wystarczy ją po prostu odkroić i gotowe. 

 
                szparagi
 

Jak gotować szparagi?

 
Szparagi gotuje się najlepiej łebkami do góry w pozycji pionowej. Łebki są bardzo delikatne i wystarczy im sama para, żeby się ugotować. Inaczej jest w przypadku łodyg, które, aby były smaczne, muszą gotować się całe w gorącej wodzie.
 
Do wody,  w której gotujemy szparagi, dodajemy sól oraz szczyptę cukru. Sposobem na smaczne zielone szparagi jest z kolei podsmażenie ich na maśle i oliwie. W trakcie gotowania do gorącej wody uwalnia się cały ich smak. Szparagi dużo na tym tracą - jeżeli mowa o ich smaku. Dlatego zielone szparagi są dużo smaczniejsze smażone na patelni.