fuksja

fuksja

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na szparagi

Quiche z pomidorami i szparagami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Nadzienia do quiche robię z tego co mam pod ręką, inne pysznościowe nadzienie, pomidory i ciecierzyca lub szpinak- szybkie i zdrowe.

Quiche z pomidorami i szparagami

Składniki:

Quiche z pomidorami i szparagami

 

  • Ciasto:
  • 175g mąki, trochę dodatkowo do posypania blatu podczas wałkowania
  • szczypta soli
  • 75g/ masła/ margaryny
  • zimna woda
  • Nadzienie:
  • Numer 1
  • puszka siekanych pomidorów, odsączyć z soku pomidorowego
  • kilka suszonych pomidrów, pokroić
  • jajko
  • 3/4szkl śmietany, albo jogurtu naturalnego bez tłuszczu, jeśli ma być bardziej dietetyczne
  • garść sera żółtego, starkować
  • pęczek świeżych szparagów, mogą być też z puszki lub słoiczka
  • pieprz ziołowy
  • Numer 2
  • 150 g wędzonego łososia, pokroić
  • jajko
  • 3/4szkl śmietany, albo jogurtu naturalnego bez tłuszczu, jeśli ma być bardziej dietetyczne
  • garść sera żółtego, starkować
  • pęczek świeżych szparagów, mogą być też z puszki lub słoiczka
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

Quiche z pomidorami i szparagami
Mąkę przesiać z solą, dodawać posiekane masło, aż się utworzy kruszonka, dodawać wody aż całość zamieni się w gładkie ciasto, zostawić w lodówce na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok. pół centymetra, wyłożyć w foremkę nasmarowaną masłem, upiec w piekarniku nagrzanym do 190st. przez ok 15- 20 min. Można użyć specjalnych "fasolek" do pieczania wysypanych na papier do pieczenia, który wcześniej układamy na ciasto, albo uzyć zwykłego grochu. Przygotować nadzienie, Jajko rozmieszać, dodać śmietanę, pomidory, ser, przyprawy, wymieszać, całość wylać na ciasto, układać zblanszowane szparagi- przed gotowniem usunąć stwardniałe końce (albo odsączone z zalewy) Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok 30- 40 min aż ładnie się zrumieni. Odsatawić na ok. 3 min żeby quiche "odpoczął", podawać gorące lub w temp. pokojowej. W drugim przepisie wymieszać składniki, ułożyć szparagi, upiec.