Rolada kokosowa z herbatników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto czekoladowe: w maszynce do mięsa zemleć herbatniki. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać trochę wody (ciasto

Rolada kokosowa z herbatników

Składniki:

Rolada kokosowa z herbatników

 

  • Ciasto czekoladowa:
  • 3 paczki herbatników,
  • ½ szklanki cukru,
  • ½ szklanki wody,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
  • Masa kokosowa:
  • 5-10 dag wiórków kokosowych,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 20 dag masła.

Sposób przygotowania:

Rolada kokosowa z herbatników
Ciasto czekoladowe: w maszynce do mięsa zemleć herbatniki. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao. Do masy wlać trochę wody (ciasto powinno być gęste).Wszystko dokładnie wymieszać.

Masa kokosowa: miękkie masło utrzeć na puch, dodać cukier puder, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.

Na grubej folii lub pergaminie z ciasta uformować prostokąt. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Delikatnie unosząc folię lub papier ciasto zwinąć w roladę.

Roladę kokosową wstawić do lodówki. Podawać najlepiej następnego dnia.