Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż imbirowy z kukurydzą :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Aromatyczny - smakuje zupełnie inaczej niż zwykły ryż .

Ryż imbirowy z kukurydzą :

Składniki:

Ryż imbirowy z kukurydzą :

 

  • 30 dag ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • 2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Ryż imbirowy z kukurydzą :
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki . Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich .

Tagi:

ryż kukurydza