kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem można podawać na gorąco z bitą śmietaną lub serkiem wanilowym.

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem

Składniki:

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ryż ugotować. Do ryżu dodać cukier, jabłka, serek homogrnizowany i wymieszać. Truskawki pokroić na plasterki, zasypać cukrem oraz cukrem waniliowym, aby puściły sok. Masę ryżowo-jabłkową podzielić na pół. Połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania, wyłożyć na nią truskawki i sok a na wierzch wyłożyć resztę ryżu. Posypać cynamonem, piec 20 min w piekarniku nagrzenym do 200 st. Można podawać na gorąco z bitą śmietaną lub serkiem wanilowym.