Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ślaski kołacz z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tradycyjny wypiec dla gości weselnych

Ślaski kołacz z serem

Składniki:

Ślaski kołacz z serem

 

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Ser:
  • 1 kg sera (2 razy mielonego)
  • 3 jaja
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • ¾ szklani cukru
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ślaski kołacz z serem
Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
Ser:
Masło zmiksowac z cukrem dodawac po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Z białek ubić pianę i połaczyć z serem. Dodać rodzynki.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase serowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.