Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Smażone pulpeciki z morszczuka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pulpety można również podawać z sosem pomidorowym.

Smażone pulpeciki z morszczuka

Składniki:

Smażone pulpeciki z morszczuka

 

  • 300 g filetów mrożonego morszczuka
  • 2 puszki tuńczyka
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 2 jajka
  • 100 g tartej bułki
  • mąka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki prażonych ziarenek sezamowych

Sposób przygotowania:

Smażone pulpeciki z morszczuka
Filety z morszczuka lekko rozmrozić, podzielić na kawałki. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić w drobna kostkę. Morszczuka, marchewkę i cebulę włożyć na patelnię, zalać niewielką ilością wody, odrobinę posolić. Dusić, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana.
W tym czasie tuńczyka odsączyć z zalewy, rozgnieść widelcem. Połączyć morszczuka z tuńczykiem i jarzynami, dodać 1/2 szklanki tartej bułki, jajko, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Uformować małe, płaskie pulpeciki, obtoczyć w mące, rozbitym jajku i na koniec w tartej bułce. Smażyć na oleju, odsączyć, np. na bibule. Podawać gorące, posypane ziarenkami sezamowymi.

Tagi:

jajko tarta jajka