Soki z warzyw i ich zastosowanie

doskonałe porady na temat wykorzystania soków warzywnych

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Soki z warzyw i ich zastosowanie
Przed wyciśnięciem soku z warzyw należy dokładnie je umyć, ale nie moczyć długo w wodzie, by nie wypłukać cennych witamin i mikroelementów. SOK Z BURAKÓW: najsmaczniejszy jest sok wyciśnięty w proporcji 1:1 z miodem. Stosuje się go w leczeniu nadciśnienia. Doskonale leczy także bolące gardło. SOK Z CEBULI: środek stosowany w leczeniu przeziębienia i kataru. Żeby pozbyć się tych dolegliwości podczas choroby należy pić 3-4 łyżki soku dziennie.SOK Z CZOSNKU: pomocny w leczeniu nadciśnienia, a także zapobieganiu bronchitowi czy kokluszowi. Ze względu na to, że sok z czosnku pachnie bardzo mocno, dla jego neutralizacji można dodać kilka kropli soku z jabłek lub parę nasion kopru lub szczypte posiekanej natki pietruszki. SOK Z CYKORII: działa żółciopędnie i moczopędnie. Wzmacnia także organizm i pobudza apetyt. Zaleca się pić zwłaszcza przed każdym posiłkiem 1 szklankę naparu z liści cykorii (30 gramów na 1 litr wody) SOK Z MARCHEWKI: ma działanie regenerujące i wzmacniające. Doskonale oczyszcza także cały organizm.SOK Z PIETRUSZKI: 1 duży korzeń pietruszki gotowany około 5 minut w 1 litrze należy zostawić do przestygnięcia i pić po 1 szklance dwa razy dziennie. To doskonały środek na walkę z kamieniami moczowymi.SOK Z POMIDORÓW: ułatwia trawienie. Działa witamizująco i mineralizująco. Dobre efekty daje łączenie soku z pomidorów i z selera. SOK Z RZODKWI CZARNEJ: polecany w kamicy nerkowej i moczowej oraz w zaburzeniach w trawieniu. Pożyteczny także w stanach osłabienia i przemęczenia. SOK Z SELERA: doskonale wspomaga dietę. Dzięki zawartości olejków eterycznych i kwasów poprawia pracę wątroby i nerek. Ponieważ sok nie jest zbyt smaczny, można tuż przed wypiciem rozcieńczać go w proporcji 1 łyżka soku na na 1 szklankę wody.SOK Z ZIEMNIAKÓW: polecany przy owrzodzeniach przewodu pokarmowego, kamieniach moczowych i zaparciach. Diabetycy polecają picie przez 4 tygodnie 4 razy dziennie po pół szklanki soku wyciśniętego z ziemniaków z dodatkiem miodu, soku z marchwi lub cytryny.