Książka kucharska Spiżarnia Michaeli

Jest to zbiór przepisów na przetwory warzywne utrwalane solą, octem, kwaskiem cytrynowym, oraz wszelkiego rodzaju kiszonki.

Spiżarnia Michaeli

„Spiżarnia Michaeli” to zbiór przepisów na przetwory warzywne utrwalane solą, octem spirytusowym, winnym, kwaskiem cytrynowym, oraz wszelkiego rodzaju kiszonki.

Warzywne przetwory przygotowane późnym latem i jesienią pozwalają nam przechować większość sezonowych warzyw i wzbogacić nasz jadłospis w okresie zimowo - wiosennym. Marynowane i kiszone warzywa są doskonałym dodatkiem do wszystkich posiłków, a sałatki wielowarzywne wzbogacą każdy obiad.

Szczególnie w zimie na naszych stołach powinny gościć warzywa kiszone które zawierają dużo witaminy C, dlatego w tej książce jest sporo przepisów na różne kiszonki.

Zachęcam do przeczytania mojego artykułu dotyczącego kiszenia kapusty i ogórków.

https://gotujmy.pl/kwaszenie-kapusty-i-ogorkow-,artykuly,3588.html

Przydatne mogą być wiadomości zawarte w poniższych moich artykułach:

https://gotujmy.pl/przetwory--potrzebny-sprzet-,artykuly,3587.html

https://gotujmy.pl/przetwory---metody-utrwalania-produktow-,artykuly,3582.html

Na koniec zachęcam do opisywania swoich przetworów i skorzystania z etykiet ze strony

https://gotujmy.pl/d/etykiety_gotujmy_A4.pdf 

Mam nadzieję, że przepisy zawarte w tej książce staną się również inspiracją do tworzenia zupełnie nowych przepisów i smaków a przede wszystkim pozwolą zapełnić spiżarnię. Życzę wielu wspaniałych i pysznych marynat, kiszonek, sałatek.