montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Strudel wiedeński

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To smaczne ciasto bardzo popularne jest w Austrii i niektórych regionach Niemiec.

Strudel wiedeński

Składniki:

Strudel wiedeński

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 jajo
  • 6 łyżek letniej wody
  • szczypta soli
  • 25 g masła

 

 

  • Oprócz tego:
  • 25 g masła do posmarowania góry ciasta.
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Strudel wiedeński
Składniki na ciasto dokładnie ze sobą zagnieść. Uformować gładką kulę. Przykryć miską uprzednio potraktowaną gorącą wodą i odstawić na 30 min. Jabłka umyć, obrać, wydrążyć, podzielić na ósemki. Następnie pokroić na kawałki. Ciasto rozwałkować na bardzo cieńko właściwie powinno być przezroczyste. W tym celu ręcznik kuchenny albo kawałek płótna prószy się mąką i ciasto na nim wałkuje a potem rozciąga rękami do uzyskania jednakowej cieńkości ciasta. (Austryjacy czytają przez nie gazetę ;)) Grubsze boki ciasta odciąć. Powinniśmy mieć do dyspozycji prostokąt. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, następnie śmietaną albo jajkiem. Wzdłuż dłuższego boku na środku umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka postypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zawijamy ciasto w roladę z dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Również złączenie ciasta powinno znaleźć się na dole. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem piekarniczym. Posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni 35-40 min. Do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu zostawić na 5 min w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie a w środku mięciutkie. Po ochłodzeniu posypać cukrem pudrem.