Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Suszone warzywa – domowa vegeta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowa vegeta, która wzbogaci smak zupy.

Suszone warzywa – domowa vegeta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suszone warzywa – domowa vegeta

 

  • 3 marchewki
  • 5 porów
  • 2 pęczki pietruszki

 

  • piekarniku, podobnie jak grzyby. Do mieszanki można dodatkowo dodać pokrojony i ususzony seler i pietruszkę.

Sposób przygotowania:

Suszone warzywa – domowa vegeta
Marchewki umyć, obrac i pokroić w ukośne talarki. Por umyć, oczyscic z ziemi. Jasne części pokroić w krążki, a ciemne w ukośne dosć duże kawałki. Pietruszkę po umyciu oczyścić z twrdszych i grubszych części pozostawiając prawie same listki. Wszystkie warzywa układać na sitach suszarki. Długosć suszenia zależy od grubości na jaką pokroiliśmy składniki. Należy pamiętać, aby zamieniać kolejność pięter, aby wszystko równocześnie się ususzyło. Warzywa można ususzyć również w uchylonym piekarniku, podobnie jak grzyby. Do mieszanki można dodatkowo dodać pokrojony i ususzony seler i pietruszkę.
Suszone warzywa – domowa vegeta
Marchew umyć i pokroić w talarki, ułożyć na sicie.
Suszone warzywa – domowa vegeta
Por umyc pokroić jasne częsci w talarki, a ciemne w paski.
Suszone warzywa – domowa vegeta
Pietruszkę opłukac i pozbyć się grubszych gałązek.
Suszone warzywa – domowa vegeta
Całość po wysuszeniu odstawić na tacę, następnie ułożyć w puszce lub słoiku.