Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Szczawiowy krupnik

  • 20
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bardzo smaczna wersja szczawiowej!

Szczawiowy krupnik

Składniki:

Szczawiowy krupnik

 

  • Na 2 l. zupy:
  • 1 kurze udo
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • po kawałku selera i pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki kaszy mazurskiej
  • pęczek (ok. 30 dag) szczawiu
  • 2 średnie ziemniaki
  • śmietana 18%
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, cukier

Sposób przygotowania:

Szczawiowy krupnik
Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć udko , pokrojonego pora, starkowane jarzyny, pokrojone w kostkę ziemniaki i przyprawy. Wsypać opłukaną kaszę. Gotować do miękkości kaszy. Szczaw przebrać, opłukać, bardzo drobno posiekać i włożyć do zupy. Chwilę pogotować i zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku! SMACZNEGO!