magdalennab

magdalennab

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Sznycel po wiedeńsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najlepiej podawać z półwytrawnym, białym winem

Sznycel po wiedeńsku

Składniki:

Sznycel po wiedeńsku

 

 

Sposób przygotowania:

Sznycel po wiedeńsku
Ze sznycli usunąć włókna i ścięgna, by ich powierzchnia nie pofalowała się za bardzo w czasie pieczenia.Drewnianą grubą deskę przykryć przezroczystą folią spożywczą i umieścić na niej sznycle. Przykryć mięso folią i ostrożnie roztłuc. Jajka wymieszać ze słodką śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem.

Na dużej patelni rozgrzać nieco oleju. Mąkę przyprawić solą i białym pieprzem. Sznycle obtoczyć w przygotowanej mące, w jajku ze śmietaną a następnie w bułce tartej. Temperatura oleju powinna wynosić 150 stopni. Można sprawdzić czy olej rozgrzał się wystarczająco, wkładając odrobinę panierki. Gdy tłuszcz zacznie skwierczeć, można włożyć mięso na patelnię. Nie należy smażyć więcej niż dwa kotlety na raz. Mięso smażyć obustronnie przez 3-5 minut na średnim ogniu. Obracając mięso na drugą stronę nie należy nakłuwać go widelcem. Podczas smażenia należy od czasu do czasu poruszać patelnią, aby panierka zwiększyła swoją objętość. Osączyć mięso na ręczniku papierowym, posmarować je odrobiną masła i nałożyć na talerze. Przed podaniem przybrać cząstkami cytryny i natką pietruszki.
Jako dodatek do tego tradycyjnego austriackiego dania polecamy ziemniaki zapiekane z natką i zieloną sałatę.

Tagi:

tarta