bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Szparagi z kurczakiem w muszlach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sezon szparagowy - czas zaczać.

Szparagi z kurczakiem w muszlach

Składniki:

Szparagi z kurczakiem w muszlach

 

  • 250gr conchiglione
  • masło łyzka
  • łyzka oliwy z oliwek
  • dymka
  • czosnek
  • jedna podwojna pierś z kurczaka
  • 7 szt zielonych szparagów pokrojonych w plasterki
  • kulka mozzarelli pokrojonej w kostkę
  • bazylia
  • zielona pietruszka
  • śmietana do sosów
  • chlust białego wina
  • sól
  • pieprz
  • starty ser typu parmezan

Sposób przygotowania:

Szparagi z kurczakiem w muszlach
Muszle ugotować bardzo al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą.
Odstawić. Na masle z oliwa zeszklić czosnek pokorjony drobno i dymkę, dodać drobno pokrojoną pierś kurczaka i szparagi. Smażyć około 5 min. Zalać śmietaną i białym winem, dodać bazylię i pietruszkę. Doprawić do smaku. Gotować następne 5 min na sredni ogniu zebu sos sie zredukował. Odstawić. Gdy trochę ostygnie dodać pokrojoną mozzarellę i wymieszać. Nadziewać farszem muszelki i układać je w nasmarowany masłem naczyniu do zapiekania. Posypać startym serem (ja uzyłam Rapidia (to jest ser ala parmezan). Zapiekamy około 25-30 min. w nagrzanym do 180°C piekarniku.