Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z rukolą i białym serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna wiosenna tarta z rukolą, białym serem i pomidorami polana sosem jajeczno-jogurtowym.

Tarta z rukolą i białym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z rukolą i białym serem

 

Sposób przygotowania:

Tarta z rukolą i białym serem
Z mąki, jajka, miękkiego masła, gęstego jogurtu naturalnego i szczypty soli zagniatamy ciasto. Jak będzie już jednolite, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty (wysmarowanej wcześniej odrobiną tłuszczu), nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zarumieni. Na podpieczonym spodzie układamy umytą i osuszoną rukolą, biały ser pokrojony w kostkę i wszystko polewamy sosem zrobionym z roztrzepanego jajka, gęstego jogurtu naturalnego, soli ziołowej i grubo mielonego pieprzu. Na wierzchu układamy jeszcze pomidory pokrojone w plasterki i całość podpiekamy jeszcze przez 20 minut.
Tarta z rukolą i białym serem
Na podpieczonym spodzie układamy rukolę
Tarta z rukolą i białym serem
Posypujemy serem i polewamy jajeczno- jogurtowym sosem
Tarta z rukolą i białym serem
Układamy jeszcze umyte i osuszone poidory pokrojone w plasterki
Tarta z rukolą i białym serem
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut