SUPERPRZEPIS

Torcik truskawkowo-miętowy

  • 18
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Torcik truskawkowo-miętowy Więcej zdjęć (5)

Bardzo orzeźwiający, lekki torcik z truskawkowi z miętową nutą. Najlepiej smakuje w ciepłe dni :)

Składniki:

Torcik truskawkowo-miętowy

 

  • 200 g ciasteczek pełnoziarnistych (np Digestive),
  • 100 g masła,
  • 400 g śmietany kremówki,
  • 400 g kefiru,
  • cukier puder do smaku,
  • krople miętowe - kilka kropel,
  • truskawki 500g,
  • mleko 1/2 szklanki,
  • woda 3-4 łyżki,
  • zielony barwnik spożywczy,
  • cukier do smaku
  • żelatyna 5g,
  • listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowo-miętowy
Ciasteczka kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło. Masło łączymy z ciastkami, dokładnie mieszamy i wykładamy całą masę na dno tortownicy (użyłam o średnicy 18 cm).



Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.



Żelatynę (20g) rozpuszczamy w mleku i łączymy z masą. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilkę do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, będzie w miarę gęsta, wlewamy ją do tortownicy. Masa powinna być gęsta, a by truskawki nie zatopiły się w niej. Całość odstawiamy do stężenia.



Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier. Żelatynę (5g) rozpuszczamy w gorącej wodzie.



Łączymy z truskawkami. Masę truskawkową wylewamy na wierzch i całość odstawiamy do stężenia, Należy dobrze posłodzić obie masy. Życzę smacznego ;)
Torcik truskawkowo-miętowy
Ciasteczka kruszymy na pył. W tym czasie rozpuszczamy masło.
Torcik truskawkowo-miętowy
Kilka większych truskawek kroimy na pół i układamy wokół pierścienia tortownicy.
Torcik truskawkowo-miętowy
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier puder do smaku. Kolejno dodajemy kefir, krople miętowe (kilka kropli) i odrobinę barwnika, mieszamy.
Torcik truskawkowo-miętowy
Kilka truskawek odkładamy do dekoracji, a pozostałe miksujemy na mus, dodajemy cukier.

Tagi:

ciasteczka