jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Torcik truskawkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Waniliowy biszkopt, przełożony dżemem oraz aksamitnym kremem śmietankowo-serowym, z wyraźnymi kawałkami owoców i bezy:)

Torcik truskawkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik truskawkowy

 

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • KREM
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 4 zagęszczacze śmietan-fixy
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone lub philadelpfia

 

  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wódki
  • 1 łyżka aromatu truskawkowego

 

  • DODATKI
  • około 10 bezików
  • ½ kg truskawek
  • ½ słoika dżemu truskawkowego lub konfitury

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy
Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować.Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia i dokładnie, delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną, małej, wysokiej, formy i piec 20-30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 4 równe części. Dżem podgrzać w małym garnku, aby lekko się upłynnił. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i połowę z nich pokroić na plastry średniej grubości. Składniki na nasączenie, czyli alkohol i olejek wymieszać. Ze składników na krem, śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać 2 zagęszczacze i zmiksować. Potem do śmietany dodać serek, zmiksować, wsypać zagęszczacze i znowu zmiksować Każdy krążek biszkoptu nasączyć mieszaniną alkoholu i olejku, a następnie smarować każdy z osobna rozrzedzonym dżemem, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Następnie na każdy krążek ciasta nakładać, pokrojone truskawki, jedną obok drugiej. Z kolei na truskawki rozkruszyć po dwa beziki, na tę warstwę położyć krem, potem biszkopt i aż do wykończenia. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem, ozdobić pokruszonymi bezami i truskawkami. Przechowywać w lodówce, lecz wyciągnąć na godzinę przed podaniem,
Torcik truskawkowy
Torcik truskawkowy