bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort 2

  • 13
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

kolejny tort urodzinowy dla kolegów i koleżanek z pracy:) inspiracja było zdjecie tortu dorotaxx.1.

Tort 2

Składniki:

Tort 2

 

  • biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
  • 2,5 łyzki maki krupczatki
  • 5 łyzek cukru
  • poł łyzeczki proszku do pieczenia
  • ociupina soli
  • biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 2 łyzki maki tortowej z Brzegu
  • 2 łyzki mąki krupcaztki
  • 1 łyzka kakao
  • 5 łyzek cukru
  • poł łyzeczki proszku do pieczenia
  • ociupina soli
  • Masa maślana:
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • kako
  • rum
  • spirytus
  • śmietana kremówka 36%
  • fix do smietany
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • masa cukrowa:
  • 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Tort 2
Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.

Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a kwiatki zafarbowane barwnikami Wilton. Kwiatuszki wycinane przez moja corcie która dzielnie mi pomagala i uspokajała gdy traciłam cierpliwosc przyklejania tych malutkich perełek:)

Masa cukrowa: "Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE
ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .
Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki