Bob39

Bob39

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort Kot Gustaw

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Urodzinowy kot,słodki, grzeczny Gustaw - polecamy apetyczny deser

Tort Kot Gustaw

Składniki:

Tort Kot Gustaw

 

  • Biszkopt prostokątny-8 jajek,0.75szkl.cukru,1.5 szkl.mąki
  • Biszkopt okrągły-3 jajka,0.5szkl.cukru,0.75mąki
  • Krem śmietankowy-0.5l śmietany 30%,1łyżka żelatyny,1łyżka cukru,1op.cukru wanilinowego
  • Krem cytrynowy-2 margaryny Palma,0.5szkl.cukru,2 jajka,aromat cytrynowy,1 łyżka spirytusu
  • Masa dekoracyjna cukrowa,barwniki spożywcze,czekolada ciemna,sok owocowy

Sposób przygotowania:

Tort Kot Gustaw
Biszkopty robimy podobnie-jajka ubijamy z cukrem,łączymy z mąką,wylewamy do formy,pieczemy 45min.w temp.175*C.Okrągły dobrze jest wypiec 2-3 dni wcześniej aby dobrze wysechł.Prostokątny biszkopt kroimy poziomo na 4 placki,jeden odkładamy.Krem śmietankowy-żelatynę moczymy w 0.5szkl.zimnej wody,potem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Śmietanę schłodzoną wraz z cukrami ubijamy,dodajemy żelatynę,3 placki przekładamy kremem śmietankowym(można je nasączyć sokiem owocowym)Schładzamy,następnie wycinamy owalny kształt tułowia kota,ścinki przyklejamy u góry torta kształtując grzbiet.Z okrągłego biszkopta wycinamy kształt głowy kota.Z placka odłożonego biszkoptu wycinamy uszy,łapy i ogon. Krem cytrynowy-jajka z cukrem ubijamy na puszysto,osobno ubijamy margaryny,łączymy,dodajemy spirytus,kilka kropel aromatu.Za pomocą końcówki do dekoracji robimy sierść kota,głowę mocujemy za pomocą szpikulców do szaszłyków,uszy za pomocą wykałaczek.Z masy cukrowej robimy nos i oczy a z czekolady wąsy.Uff...nareszcie kończymy.Tradycyjnie czekamy na oklaski...Może Aga,Renia i Grażynka też zaklaszczą? Pozdrawiam