jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Tort Napoleon

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczne ciasto, składające się z kilku warstw ciasta francuskiego, przekładanego pysznym kremem i galaretką.

Tort Napoleon

Składniki:

Tort Napoleon

 

Sposób przygotowania:

Tort Napoleon
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą, zetrzeć na tarce o grubych oczkach masło. Jajka rozkłócić. Wyrabiając ciasto powoli wlewać jajka, dodać śmietanę. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie jednolite. Podzielić na 6 części, wstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie upiec w tortownicy o średnicy 26 cm 6 placków. Krem: Masło utrzeć z 150 g cukru pudru,dodać żółtka, cukier waniliowy, sok z cytryny. Wszystko dobrze utrzeć. Białka ubić, na garnku z gotującą się wodą, dodać resztę cukru pudru.Ubijać do momentu aż białka będą ciepłe, dodać rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody żelatynę. Białka połączyć z margaryną. Krem wstawić do lodówki na 20-30 minut aby masa zgęstniała. Przełożyć placki, jedną warstwę kremu można zastąpić rozpuszczoną w 400ml wody tężejącą galaretką (po czym wstawić do lodówki  aby galaretka stężała). Posmarować wierzch i boki, udekorować według uznania. Ciasto musi postać w temperaturze pokojowej, aby placki odrobinę zmiękły.