odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Tort owocowy bez nadzienia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pomysł na tort owocowy

Tort owocowy bez nadzienia

Składniki:

Tort owocowy bez nadzienia

 

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 12/5 dag masła
  • 2 jaja
  • pół paczki proszku do pieczenia
  • smażone owoce

Sposób przygotowania:

Tort owocowy bez nadzienia
Jaja utarte z cukrem zmieszać z częścią mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Ochłodzone i rozdrobnione na kawałki masło zagnieść z resztą mąki, dodać poprzednią masę wymieszać w razie potrzeby dosypać tyle mąki aby ciasto dało się rozwałkować na grubość 3-5 mm.Włożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i piec w średnio gorącym piekarniku ok. pół godziny, aż ciasto nabierze jasnobrązowego koloru.Z podanej porcji otrzymuję się 2 lub 3 spody tortowe,które można przechowywać kilka dni.Przed podaniem obłożyć tort smażonymi w cukrze i osączonymi owocami,jak agrest, truskawki, czereśnie, śliwki...Sok owocowy zagęścić mąką ziemniaczaną i oblać nim na gorąco owoce na torcie.