Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort z mlecznej pianki z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszny torcik na letnie dni

Tort z mlecznej pianki z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort z mlecznej pianki z truskawkami

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8-10 łyżek cukru
  • 8-10 łyżek maki
  • 2 łyżeczkia proszku do pieczenia
  • 5 łyżek margaryny
  • mleczna pianka:
  • 6 białek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0,5 kg truskawek

 

Sposób przygotowania:

Tort z mlecznej pianki z truskawkami
Margarynę rozpuścić. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Następnie zmiksować z Kasią. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąć na pół Przygotować zelatynę. Jajka sparzyć. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Jeszcze trochę pomiksować. Pod koniec dodać żelatynę i zmiksować. Biszkopt przełożyć tężejącym mleczną pianką, nałożyć biszkopt i posmarować mleczną pianką. Udekorować ćwiartkami truskawek (jeśli wolimy nie czekac aż mleczna pianka będzie tężejące można wylac je na biszkopt w tortownicy). Włożyc do lodówki do stężenia.
Tort z mlecznej pianki z truskawkami
Etap 1