Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort Zachera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort na wierzchu udekorować owocami i bakaliami.

Tort Zachera

Składniki:

Tort Zachera

 

  • 6 jaj
  • 15 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 15 dag czekolady
  • 3 dag cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany15 dag marmolady
  • cukier waniliowy
  • owoce kandyzowane, bakalie
  • Polewa:
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 dag masła

Sposób przygotowania:

Tort Zachera
Do makutry wsypać 10 dag cukru pudru i masło. Oba składniki utrzeć na pulchna masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając.Czekoladę roztopić, ostudzić i wlać do masy. Białka ubić na sztywną pianę dodać, cukier puder i wlać do masy.
Powoli mieszać, dosypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, wlać masę i piec około
1 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przeciąć na pól, posmarować marmoladą. Składniki polewy, roztopić w rondelku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i gorącą polewą polać tort.