cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Zupa cebulowa

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszna zupa cebulowa we francuskim stylu

Zupa cebulowa

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 4 duze cebule
  • 1/3 kostki masla
  • 2l bulionu warzywnego
  • bagietka
  • 4 lyzki koniaku
  • ser gruyere
  • ser roquefort
  • pieprz, sol
  • tymianek (niekoniecznie)
  • lyzka maki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
Cebule obrac, lupinki zostawic i zagotowac je w bulionie, po czym wyjac i wyrzucic. Cebule pokroic, najlepiej w krazki, usmazyc na masle na wolnym ogniu,ok 20-30minut, pod koniec posypac maka, wymieszac i zalac bulionem. Gotowac okolo 30 minut, zdjac z ognia, dodac koniak i przyprawy, wymieszac. Bagietke pokroic w kromki, podsmazyc je na masle. Zupe wlac do kokilek, na wirzchu polozyc kromki bagietki i plastry gruyere lub innego zoltego sera, posypac pokruszonym roquefortem lub innym serem z plesnia i podpiec w piekarniku az sie ser roztopi i zrumieni. (Na zdjeciu wersja bez sera plesniowego bo chwilowo nie moge go jesc)

Tagi:

sery ser mak cebula